pirmdiena, 2009. gada 12. oktobris

Ieteikumi donora ēdienkartei

Katra Jūsu ierašanās uz asins ziedošanu ir svētki gan Jums, gan nezināmajam slimniekam, kura dzīvības svaru kausā pašreiz trūkst tieši Jūsu asins deva. Tomēr, Valsts asinsdonoru centrā katru dienu ir jāiznīcina viena donora ziedotā asins deva. Kāpēc?
Asins plazma, kas ir donora asins devas lielākā daļa, ir trekna – hiloza – jeb donors ir ēdis neveselīgu, treknu pārtiku. Tādos gadījumos nav iespējams veikt obligāto izmeklēšanu un nepārbaudītas asinis nav derīgas pārliešanai. Tās tiek utilizētas jeb iznīcinātas. Diemžēl!
Ko darīt, lai tā nenotiktu?
Jāievēro, ka vismaz vienu dienu pirms asins ziedošanas nedrīkst ēst: treknus, asus ēdienus, piem., ceptu, treknu, žāvētu gaļu vai zivis, pankūkas, desas, cīsiņus, sviestu, treknu sieru un krējumu, majonēzi, kūkas, treknus cepumus, smalkmaizītes, saldējumu, ceptus kartupeļus, sēnes, čipsus, riekstus, šokolādi, kakao un jebkuru alkoholu, tai skaitā, alu un arī enerģētiskos dzērienus.
DRĪKST ĒST: visus labības produktus (makaronus, rīsus, biezputras, musli, netreknu maizi), liesu sieru, biezpienu, kefīru, paniņas, jogurtu, ievārījumu, medu, visus augļus, ogas un dārzeņus, liesu, vārītu gaļu, aknas, liesas zivis.
Atcerieties, ka tukšā dūšā asinis nedrīkst nodot!
Lūdzam izdzert ne mazāk par 1,5 - 2 litrus šķidruma katru dienu. Īpaši svarīgi ir lietot daudz šķidrumu pirms asins ziedošanas un siltā gada laikā. Uzņemtā šķidruma pietiekams daudzums nodrošinās Jums labu pašsajūtu pēc procedūras. Katrā asins ziedošanas reizē Jums tiek izsniegtas uzkodas, kuru komplektā ir arī tēja, ūdens vai sula. Lai Jūs justos labi pēc asins ziedošanas, lūdzu, dzeriet un ēdiet piedāvātos produktus pirms asins ziedošanas procedūras. Ģīboņi biežāk ir donoriem, kas nav ēduši, maz lietojuši ūdeni, tēju, sulas, kuri ziedo asinis vakara stundās pēc nogurdinošas un saspringtas darba dienas.

Irēna Danilāne
VADC Donoru atlases un komplektēšanas daļas vadītāja

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru