svētdiena, 2010. gada 13. jūnijs

Barselona — Pasaules asins donoru dienas 2010 galvaspilsēta!

Pirms daudziem gadiem 1901. gadā Vīnes ārsts Karls Landšteiners atklāja ABO asins grupu sistēmu, trīs asins grupas — A, B un C (kuru viņš vēlāk pārdēvēja par 0). K. Landšteiners aprakstīja reakciju modeļus, kuros asins serums tika sajaukts ar eritrocītiem, tā atklājot saderīgas un nesaderīgas kombinācijas starp asinsgrupām. Nav nekāds pārsteigums, ka ārsts par savu atklājumu saņēma Nobela prēmiju, jo tieši pateicoties viņam visā pasaulē veiksmīgi noris asins pārliešana. Tikai pārlejot asinis, daudzi cilvēki var atgūt veselību vai pat izglābties no nāves!
Lai neaizmirstu par šīs dienas nozīmi, katru gadu K. Landšteinera dzimšanas dienā (viņš bija dzimis 1868. gada 14. jūnijā), 14. jūnijā, kopš 2005. gada tiek svinēta Pasaules asins donoru diena. Tā ir diena, kad tiek godināta dzīvība, tās glābšana un cilvēki, kas, ziedojot savas asinis, ik dienu veic šo nozīmīgo misiju.
Šā gada Pasaules asins donoru dienas kopējais sauklis ir „Jaunas asinis pasaulei”. Sauklis izvēlēts, jo šogad Pasaules asins donoru dienas aktivitātes tiek vērstas uz jaunajiem, pirmreizējiem asins donoriem, lai veicinātu sabiedrības izpratni par pirmreizējo donoru, kā arī asins ziedošanas nozīmi kopumā.
Interesanti ir tas, ka katru gadu Pasaules asins donoru dienas lielā, centrālā pasākuma organizēšanas godu uzņemas kāda konkrēta valsts. Šogad tā ir siltā un saulainā Spānija. Viss action notiks galvaspilsētā Barselonā.
Svētki Barselonā notiek divas dienas, no 13. līdz 14. jūnijam. Spāņi šogad ir sadalījuši svētku svinības divās daļās — publiskajos (plašākai publikai pieejamajos) pasākumos un oficiālajās (tikai ierobežotai publikai — dažādu nacionālo un starptautisko institūciju pārstāvjiem) svinībās. Svētku programma kopumā ļoti krāšņa — 13. jūnijā notika vairākas ļoti savdabīgas aktivitātes, piemēram, ielu performances, leļļu šovs, dažādi pārbaudījumi un darbnīcas, kā arī īpašas „asins sporta aktivitātes” (blood gymkhana) (iekštelpu spēļu laukums, rāpšanās siena, cirks, dejošana u.tml.). Notika arī īpašas asins lāses veidošana — mozaīka no donoriem un brīvprātīgajiem, kas turēja rokās sarkanas kartītes. Vakarā cilvēkus priecēja ūdens, gaismas un mūzikas šovs Montjuic strūklakās, kā arī Pasaules asins donoru dienas koncerts „Barcelona’s Full-Blooded”.
14. jūniju gan plānots aizvadīt daudz formālākā svētku gaisotnē, jo visu dienu notiks oficiālā programma — Barselonas mēra pieņemšana, īpašs cieņas izrādīšanas pasākums asins donoriem, kura ietvaros notiks ļoti dažādi pasākumi (oficiālās uzrunas, iepazīšanās ar nākamā gada pasākuma organizētāj-valsti, muzikāli priekšnesumi). Šeit var iepazīties ar visu programmu.
Noteikti jāpiemin arī tas, ka Spānija bija pacentusies un par godu svētkiem izveidojusi īpašu kampaņu. Tās interneta vietnē var iepazīties ar visu kampaņas norisi.
Lasot šo ziņu, noteikti gribas uzdot jautājumu: „Bet ko tad darām mēs Latvijā?”. Arī mēs svinam. Protams, mūsu svinības nav tik grandiozas kā Spānijā, bet noteikti ne mazāk sirsnīgas, interesantas un nozīmīgas. Mēs šogad stādam dzīvības kokus un aicinām skolu jauniešus, kas vēl nevar kļūt par asins donoriem, ziedot interesantas un radošas idejas! Vairāk lasiet mūsu mājas lapā www.donors.lv un mūsu lapā www.draugiem.lv/asinsdonori, un svinam, jo 14. jūnijs ir tikai vienu reizi gadā! ;)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru