trešdiena, 2010. gada 2. jūnijs

Latvijas kaķiem un suņiem sava donoru datu bāze

„Jūs variet izglābt kāda cita kaķa vai suņa dzīvību, jau tagad piesakot Jūsu kaķi vai suni par ASINS DONORU!” Liels bija mūsu pārsteigums Internetā uzejot šo aicinājumu. Mēs zinājām, ka arī dzīvniekiem tiek veikta asins pārliešana (šai tēmai veltīts arī raksts vienā no „Rēzus” izdevumiem), bet bijām pilnīgi pārliecināti, ka šādi aicinājumi ziedot asinis izskan tikai attiecībā uz cilvēkiem. Izrādās, ka šobrīd padomāts ir arī par mūsu mazajiem četrkājainajiem draugiem, jo bieži vien arī kaķītim vai sunītim (līdzīgi kā cilvēkam) var gadīties nelaime (kāda smaga trauma, smaga operācija u.tml.) un ir steidzami nepieciešams pāriet asinis. Tāpat kā medicīna kopumā, arī veterinārmedicīna attīstās, kā rezultātā dzīvnieku medicīniskās aprūpes standarti kļūst aizvien augstāki un pietuvināti tam, kā tiek aprūpēti cilvēki. Asins komponentus Latvijā cilvēkiem nodrošina speciālas iestādes – Valsts asinsdonoru centrs un asins sagatavošanas nodaļas slimnīcās. Diemžēl par to, lai dzīvniekam tiktu pārlietas asinis, pilnībā atbildīgs ir tikai un vienīgi veterinārārsts. Lai šo procesu no stihiska, sarežģīta un laikietilpīga padarītu par plānotu, ērtu un ātru, veterinārā klīnika „Dzīvnieku veselības centrs” uzsāka un šobrīd veido īpašu Latvijas kaķu un suņu asins donoru datu bāzi. Kā min pati klīnika - pateicoties šai datu bāzei, asinis un asins komponentus būs iespēja saņemt jebkuram Latvijas veterinārārstam.
Vai tas nav jauki, ka ne tikai Tu, bet arī Tavs suns vai kaķis var būt asins donors un palīdzēt? Mums gribas ticēt, ka katrs dzīvnieks, kuram veselība ļauj ziedot asinis, būtu lepns palīdzēt savam sugas brālim vai māsai.
Ja Tu gribi uzzināt, kas jādara, lai Tavs mīlulis kļūtu par asins donoru, skaties šeit. Tur tu atradīsi arī atbildes uz dažādiem jautājumiem ap un par dzīvnieku asins ziedošanas tēmu!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru