ceturtdiena, 2011. gada 9. jūnijs

Cilvēks ar zelta roku!


Kad austrālietim Džeimsam Harisonam bija tikai 14 gadi, viņš bija tuvu nāvei, jo viņam tika veikta atvērta krūšu kurvja operācija, kurā tika zaudēts daudz asiņu. Dž. Harisona dzīvību izdevās glābt, pateicoties asins pārliešanai. Būdams pateicīgs par šo dāvanu- iespēju dzīvot-, Harisons nolēma kļūt par regulāru asins donoru, kad sasniegs atļauto donora vecumu- 18 gadus.
Harisona teiktais bija patiesība. Sasniedzis 18 gadu vecumu, viņš kļuva par pastāvīgu donoru. Pagājušajā gadā tika aprēķināts, ka kopš 18 gadu vecuma Džeims Harisons 56 gadu laikā ir paspējis ziedot asinis jau 984 reizes. Šis skaitlis jau vien ir fascinējošs, bet tas nav vienīgais unikālais fakts par Džeimsu Harisonu.
Harisona vienreizējais asins tips, padara viņa dāvanu cilvēkiem vēl īpašāku. Harisona asinīs ir reta antiviela, kas var glābt bērnus no veselības problēmām, ko var izraisīt rēzus faktora nesaderība ar mātes asinīm. Tika aprēķināts, ka šo gadu laikā Harisons ir palīdzējis aptuveni 2 miljoniem bērnu. Harisons arī tika lūgts piedalīties vairākās pārbaudēs, lai palīdzētu ārstiem atrast veidu, kā novērst šo slimību.
Viņa asinis ir tik īpašas, ka Harisons tika iesaukts par „cilvēku ar zelta roku.” Pat pēc nesenās sievas aiziešanas citā saulē, Harisons ir palicis uzticīgs savam solījumam un turpina palīdzēt cilvēkiem, un ar nepacietību gaida savu tūkstošo asins ziedošanas reizi. „Tas bija skumji, bet dzīve turpinās un mums jāturpina darīt tas, ko esam iesākuši vai plānojuši izdarīt!”, teica Harisons.

Izpratnei:
Ja māmiņai asinis ir rēzus negatīvas, bet gaidāmajam mazulim ir rēzus pozitīvas, un mazuļa rēzus antigēns nokļūst mammas asinsritē, viņas imūnsistēma to uztver kā naidīgu svešinieku un sāk izstrādāt antivielas, kas caur placentu dodas uzbrukumā mazulim un sagrauj viņa sarkanos asinsķermenīšus. Ja mazulis smagi cietis no rēzus faktora nesaderības, viņš var piedzimt ar nopietnām veselības problēmām vai pat iet bojā.
Tomēr ne vienmēr, ja mātei ir rēzus negatīvs un bērnam rēzus pozitīvs, rodas nesaderība. Taču nekad nevar zināt, kurai māmiņai radīsies konflikts ar savu gaidāmo mazuli, kurai- ne. Tādēļ ir ļoti nozīmīgi, ka tādi cilvēki kā Džeims Harisons spēj šādās situācijās palīdzēt.

Informāciju sagatavoja Everita Kagaine pēc http://www.huffingtonpost.com/2010/03/24/james-harrison-australian_n_512112.html

3 komentāri:

  1. Vai pārāk bieži nododot asinis attiecīgajā vēnā nerodas asinsvada sieniņu sabiezējumi vai tamlīdzīgas komplikācijas?

    AtbildētDzēst
  2. Tur minēts, ka viņš ziedo plazmu. Asinis fiziski tik daudz nevar ziedot. Tad jādzīvo 150 gadus :)

    AtbildētDzēst
  3. Ja dūriens ir vienā un tajā pašā vietā, tad ar laiku var rasties neliels vēnas sieniņas sabiezējums, bet tas nekādi nekaitē donora veselībai.

    AtbildētDzēst