piektdiena, 2009. gada 11. septembris

Kāpēc vienmēr pietrūkst?

Pirmkārt, asinīm ir derīguma termiņš, kas nozīmē, ka tās tāpat kā piens, maize un citi produkti jāizlieto noteiktā laika periodā. Asinīm tas nav ilgāks par 35 dienām. Tāpēc "asins bankai" ar visu grupu asinīm jātiek papildinātai regulāri. Lielas akcijas un kampaņas asins trūkumu nevar pilnībā atrisināt, jo paņemot pārāk lielu asins devu skaitu, pastāv risks, ka tām nebūs pieprasījuma no slimnīcām. Tāpēc asins krājumam jābūt sabalansētam ar slimnīcu pieprasījumu.

Otrkārt, ne visas asins grupas ir vienlīdz plaši sastopamas starp mūsu iedzīvotājiem. Latvijā biežāk sastopamās asins grupas ir O un A rēzus pozitīvas grupas asinis, turpretim rēzus negatīvās asins grupas asinis ir tikai 15 % Latvijas iedzīvotājiem. Visretāk sastopamas AB grupas asinis. Tieši šī iemesla pēc visbiežāk trūkst tieši negatīvo grupu asinis, jo šīs grupas donoru Latvijā ir maz.

Donoru piesaistīšanai slimnīcās slimnieku radinieki tiek aicināti nodrošināt ārstēšanai vidēji trīs donoru asinis. Ziedot tiek aicināti jebkuras grupas donori, jo mērķis ir nevis pārliet konkrēto donoru asinis vienam pacientam, bet gan uzturēt asins krājumu. Dažkārt, ja radinieki paši nevar būt donori, tiek izsūtītas privātas ķēdes vēstules. Tas nekādā ziņā nenāk par sliktu donoru kustībai, jo aicinājums ziedot asinis konkrēta cilvēka ārstēšanai vienmēr uzrunās spēcīgāk nekā anonīms aicinājums. Visas saziedotās asinis tiek izmantotas slimnieku ārstēšanai un atveseļošanai.

Gadījumā, ja radinieki nespēj nodrošināt asins donorus saviem tuviniekam, tas nevar būt par iemeslu, lai ārstēšana tiktu atlikta vai atcelta, ja šīs grupas asinis ir pietiekamā daudzumā. Asins komponenti slimniekam tiek nodrošināti bez maksas. Pirms izsūtīt ķēdes vēstules VADC aicina noskaidrot, vai konkrētās grupas asinis ir nepietiekamā daudzumā: www.donors.lv

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru