trešdiena, 2009. gada 9. septembris

Pārliecinies, ka zini visu

Savā ikdienā mēs bieži sastopamies ar dažāda veida aizspriedumiem vai vienkārši neprecīzu vai nepareizu informāciju. Tas lielā mērā saistīts ar to, ka cilvēki savus baltos plankumus par kādu jautājumu (tēmu) aizpilda ar sev ticamu un pieņemamu faktu un apgalvojumu kopumu. Lūk, neliels ieskats aizspriedumos, kuri saistīti ar asins ziedošanu.

Tātad, sāksim ar vienkāršo. Par to, cik tad bieži asinis drīkst ziedot – intervāliem. Asinis var, nekaitējot savai veselībai, ziedot katras 60 dienas. Šajā laikā pilnībā atjaunojas nodoto asiņu daudzums Jūsu organismā. Piemēram, plazma atjaunosies jau pirmajās 24 – 48 stundās, eritrocīti – 3 līdz 4 nedēļu laikā. Pietam, nav nekādu zinātnisku pierādījumu tam, ka regulāra asins ziedošana izraisa pieradumu vai atkarību.

Ziedot asinis tiešām ir veselīgi! Regulāri donori ar hroniskām slimībām slimo mazāk.
Ziedojot asinis nevar inficēties ar slimībām. Procedūra ir droša – tiek izmantoti vienreizlietojamie materiāli, tāpēc Jums nav ne mazāko iespēju tikt inficētam ar citu donoru kaitēm!

Var ziedot asinis, ja esat veģetārietis. Pazemināts dzelzs līmenis organismā var būt saistīts ar pavisam citiem iemesliem, kas nav saistīti ar atteikšanos no gaļas uzturā. Tik pat labi zems hemoglobīns var būt arī cilvēkiem, kas nav veģetārieši.

Pēc asins ziedošanas donori nepieņemas svarā un arī nevar novājēt, ziedojot asinis tukšā dūšā rīta agrumā. Svara izmaiņas nav tieši saistītas ar asinsriti un asinsradi, bet gan ar vielmaiņu. Attiecīgi, runa ir par to, ko jūs ēdat.

Un vēl gribas atgādināt, ka mūsu valstī asinis netiek pārdotas. Asinis tiek ziedotas brīvprātīgi, tiek pacientiem pārlietas bezmaksas un netiek arī pārvestas ārpus valsts robežām. Ja Jūs personīgi saskaraties ar situāciju, kad no Jums tiek prasīta atlīdzība par asins pārliešanu, griezieties ar sūdzībām konkrētajā medicīnas iestādē vai VADC.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru